vibeska - 2008-05-10 19:37:35

Dziś szpinakowa :)
Na kruchym spodzie:

250 g mąki
125 g masła
szczypta soli i pieprzu
1/2 szklanki wody
1 żółtko

Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać i zagnieść ciasto.
Powinna powstać jednolita kulka, którą na minimum 30 minut wkładamy do lodówki.

szpinak
masło do duszenia szpinaku
200 g śmietany 18%
3 jajka
przyprawy: sól, pieprz, czosnek
tarty ser żółty 150g



Szpinak należy poddusić na patelni z dwoma łyżeczkami masła, solą, pieprzem i czosnkiem
W odrębnym naczyniu mieszamy (polecam mikserem - jajka, robią się puszyste) 3 całe jajka z pojemniczkiem śmietany oraz odrobina soli i pieprzu.

Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy na okrągłą foremkę (foremkę należy wcześniej posmarować cienko masłem). Delikatnie nakłuwamy ciasto widelcem na całej powierzchni. Następnie nakładamy szpinak i zalewamy całość mieszanką jajek i śmietany. Na końcu posypujemy tarte żółtym serem.
Tarte wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok. 50 min w temp 170-180°C.

navi - 2008-05-10 22:24:52

oooohhh zebys wiedziała ze to wyprobuje :)

vibeska - 2008-05-10 22:50:09

Polecam naprawdę, dawno już nie jadłam  czegoś tak pysznego :)

Ania - 2008-05-10 23:24:02

Vibesko jęzor mi lata po ziemi. Jak pojadę do domu to zrobię rodzince (i sobie :D )

vibeska - 2008-05-17 20:41:22

Aniu, no i jak ?? Smakowało?

Mam pomysł na następną:
ciasto takie samo tylko nadzienie z gruszek, sera lazur i białego pieprzu.
Pycha będzie :lizak:

Ania - 2008-05-17 21:03:05

Smakowało smakowało ;) Trochę za dużą mam formę i ciasto za cienkie, ale pychotka. Ale ja dodałam jeszcze fetę. Mniam :)

GotLink.plborder terrier sprzedam