Nasze miejsce w sieci...
Dziś szpinakowa
Na kruchym spodzie:
250 g mąki
125 g masła
szczypta soli i pieprzu
1/2 szklanki wody
1 żółtko
Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać i zagnieść ciasto.
Powinna powstać jednolita kulka, którą na minimum 30 minut wkładamy do lodówki.
szpinak
masło do duszenia szpinaku
200 g śmietany 18%
3 jajka
przyprawy: sól, pieprz, czosnek
tarty ser żółty 150g
Szpinak należy poddusić na patelni z dwoma łyżeczkami masła, solą, pieprzem i czosnkiem
W odrębnym naczyniu mieszamy (polecam mikserem - jajka, robią się puszyste) 3 całe jajka z pojemniczkiem śmietany oraz odrobina soli i pieprzu.
Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy na okrągłą foremkę (foremkę należy wcześniej posmarować cienko masłem). Delikatnie nakłuwamy ciasto widelcem na całej powierzchni. Następnie nakładamy szpinak i zalewamy całość mieszanką jajek i śmietany. Na końcu posypujemy tarte żółtym serem.
Tarte wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok. 50 min w temp 170-180°C.
Nie wystarczy kochać
Trzeba jeszcze umieć
Wziąć tę miłość w ręce
I przenieść ją przez całe życie...
Offline
Aniu, no i jak ?? Smakowało?
Mam pomysł na następną:
ciasto takie samo tylko nadzienie z gruszek, sera lazur i białego pieprzu.
Pycha będzie
Nie wystarczy kochać
Trzeba jeszcze umieć
Wziąć tę miłość w ręce
I przenieść ją przez całe życie...
Offline
Smakowało smakowało Trochę za dużą mam formę i ciasto za cienkie, ale pychotka. Ale ja dodałam jeszcze fetę. Mniam
Offline